Wednesday, October 28, 2015

JANGAN GODA AKU by ZURA RAHMAN

Salam semua.
Pertama sekali saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pembaca yang mengikuti cerita Lyn Jasmine dan Shen dalam MR PERFECT di Ilham Karangkraf/ FB saya.  Juga kepada 'peminat' Lyn Jasmine di dalam JATUH HATI DI PARIS ("JHDP").

Sinopsis MR PERFECT
MR PERFECT is about a girl who is embarking on a diet plan, inspired by my own sister's story. MR PERFECT is one of the many challenges that Lyn Jasmine has to face. And MR PERFECT, who appears to be perfect, has his own deep, sad stories that have been wrapped and buried under his 'perfection'. 

Cerita ni diinspirasikan oleh cerita adik saya yang ingin menguruskan badan. Bagaimana ia bermula, suatu hari, ketika saya sedang menyiapkan manuskrip JHDP, adik saya menelefon. Perbualan kami lebih kurang seperti ini :-

Adik : Kak, aku nak dietlah.
Me : Nak diet? (Dalam nada tidak percaya)
Adik : Cikgu-cikgu kat sekolah aku kata aku makin gemuk. Aku rasa betul, sebab baju kurung aku pun dah ada yang ketat.
Me : Hmm... dietlah.
Saya memberinya semangat walau di dalam hati saya yakin dia tidak akan berjaya. Sebelum ini adik saya ni tak pernah mahu dengar nasihat saya untuk jaga body dia. Plus her face - puas saya cakap kat dia suruh jaga muka dia. My sis ni cantik sebenarnya and she is much fairer than me. Somehow... dia kurang minat pasal perkara macam ni.

Adik : Betul ni. Aku tak main-main. Aku nak buat Atkin diet.
Me : Atkin diet? Hmm... mu dietlah. Janji menjadi. Jangan tak jadi sudahlah. Buat betul-betul.
Kali ni saya betul-betul berinya semangat sebab adik saya bunyi serius untuk berdiet. 
Adik : Aku sedihlah kak. Semua orang kata aku gemuk. 
Untuk pertama kali adik saya betul-betul peduli apa yang orang kata tentang kegemukannya.


Untuk anda yang pernah membaca novel pertama saya, JHDP , sudah tentu anda tahu/ dapat mengingati siapa Lyn Jasmine. Lyn ataupun Lyn Jasmine ialah kawan baik Nadia. Dalam JHDP, Lyn dibayangkan sebagai seorang yang agak tinggi dan 'berat' sedikit (aka berisi). Asalnya Lyn Jasmine seorang yang kurus tetapi disebabkan kekecewaan dalam hubungan cinta, dia mengambil jalan mudah dengan makan. Akibatnya, berat badannya mula bertambah. Dia juga tidak pernah serius untuk mengawal berat badannya sehinggalah dia berjumpa dengan Azman.

Kerana Azman, dia nekad untuk menguruskan badan. Setelah membuat pelbagai research dia akhirnya memilih Atkin diet. Dia juga nekad untuk tampak cantik dan lebih bergaya.

Dalam misinya untuk berdiet, datangnya MR PERFECT yang telah mengharu birukan hidupnya, serta diet plannya.

Berjayakah Lyn Jasmine untuk menguruskan badan?
Bagaimana dengan kisah cinta Lyn Jasmine serta MR PERFECT yang selalu membulinya?





Boleh baca percuma di sini. Jika suka, boleh dapatkan buku di kedai atau daripada penulis/penerbit.


http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=4325&idc=27252