Tuesday, May 3, 2016

#BERHENTI KERJA

Salam...

Dah lama tak update blog kan? Saya hairan, macam mana orang penulis lain sempat berblog, menulis, update FB bertweeter, berIG etc sedangkan saya hanya mampu untuk buat beberapa perkara sahaja dalam satu masa.

Okay... sebab dah lama sangat tak update blog, jom dengar I membebel dulu. Coz I know you have missed a lot of things.

Today is officially I am at home - at home, means buat kerja sendiri di rumah. No more nine to five - yang selalunya end up at 8 pm. No more chasing train in the morning. No rules nothing. Except ONE thing....

What is that one thing, listen here.

In and out of the job, for various reasons. Rasanya saya dah boleh adapt dengan situasi dengan begitu cepat. Macam spesis reptilia pula rasanya :D.

Kalau kerja di ofis, perlukan skill untuk multi-task yang tinggi, bekerja sendiri dari rumah, pula requires another skill- a high degree of discipline, which is extremely challenging to most people. And I am lucky to to possess both- perhaps, not possess- it is all about training and again, discipline. Especially writing, which requires concentration. Eh, nak tulis novel pun kena concentrate huh?
Yes, dear. If you don't already know.

"How do you juggle between work and family?"
It is in the WILL and DISCIPLINE.
And it is not easy because I have to tell you it would be easier to lie down in front of the TV and enjoy your favourite programmes.

At the moment, I am half writer, half mother and half wife. Boleh gitu? All together become one.

Waktu mula-mula berhenti kerja, saya ambil masa 2-3 bulan untuk sesuaikan diri dengan keadaan baru. Kemudian, kerja balik sekejap. Then berhenti kerja lagi. A lot of people have been asking. After this, what? 

This time, time will tell. At the moment, just enjoy every moment. Tawakkal.

Sounds easy huh. And a lot of people NOW envy me. Boleh buat apa sahaja sesuka hati. Jeles, kan? It does sound easy, unless if you were in my shoes. Sounds so good, until you know the brutal truth. Whatever it is, I am glad for being given all the opportunities.

Betul kata orang, kalau kita tengok sesuatu yang 'best' sangat pasal seseorang. Please look 10-20 years behind them. What they have gone through. Selalunya saya akan lihat ke belakang insan-insan yang berjaya. Sebagai pemangkin semangat, tetapi seminggu dua ini, saya banyak tengok ke belakang hidup saya sendiri. Muhasabah diri. Kemudian saya senyum sendiri. Teringat katak-kata seorang kawan lama.

'Ada hikmahnya semua tu, Zura.'

Dulu, saya tak boleh terima. It took me a while before I boleh kata pada diri sendiri yang I redha. Sesuatu yang pelik berlaku apabila saya tuturkan perkataan 'redha' ikhlas dari hati. Banyak perkara baik yang datang. Dan untuk 'redha' itu bukan sesuatu yang mudah.


Okay, back to work.
#nakpackbarang
#buatlistgroceries
#buatappointmentADT
#ihaveadream
#tawakkal
#redha